Vajina genişlemesi çeşitli sebeplere bağlı olarak vajinanın ve çevresindeki kasların gevşemesi ve buna bağlı olarak vajinanın iç çapının artmasına verilen isimdir. Vajinal relaksasyon sendromu olarak da adlandırılmaktadır.
Vajina genişlemesine bağlı olarak hastalarda çeşitli belirtiler görülebilir. Bunlar gerek cinsel yaşantıda his ve haz kaybı gibi, gerekse idrar, gaz ve gayta kaçırma gibi yaşam kalitesini etkileyen sorunlardır.
Ancak bazı durumlarda vajinada genişleme ve gevşeklik hissi subjektif olabilir. Yani gerçekte vajina çapında artış olmadığı halde hasta ya da partnerinde genişlik olduğuna dair bir algı olabilir. Bu durumda en doğru yaklaşım, jinekolojik muayene ile vajina genişlemesi olup olmadığının değerlendirilmesidir.
Vajina genişlemesi genellikle doğumlara bağlı olarak gelişir. Ayrıca doğuştan genetik olarak gelen bağ dokulardaki güçsüzlük, yaşlanma ve menopoza bağlı olarak gelişen kolajen azalması da vajina genişlemesine sebep olabilir. Ek olarak obezite, kronik kabızlık ve öksürük, uzun süreli ağır kaldırma gibi karın içi basıncı artıran durumlar da vajina genişlemesine neden olabilir.
Vajina genişlemesi riskini azaltmak için bazı önlemler almak mümkündür. Sağlıklı bir beslenme ve düzenli egzersiz ile ideal kiloyu korumak, sigara kullanmamak, kabız kalmamak için diyete ve bol su içmeye dikkat etmek, düzenli olarak Kegel egzersizleri yapmak bu önlemlerin bazılarıdır.
Vajina genişlemesi tedavi edilmezse yılların etkisiyle kolajen miktarındaki azalma ve yerçekimi etkisiyle ilerleyebilir. Tedaviye karar vermek için hastanın belirtilerinin yaşam kalitesini azaltıp azaltmadığına bakılmaktadır.
Özellikle cinsel yaşantısında genişlemeye bağlı olarak his kaybı yaşayan kadınlarda, yıllar içinde bu sorunda artış görülebilir, ancak tedavi sonrası, his artışı nedeniyle cinsel yaşantılarının kalitesinde artış gözlemlemektedir. Cinsel uyarılma ve orgazm artışı nedeniyle kendilerine güvenin ve libidolarının artması,ilişkilerini de olumlu yönde etkilemektedir.
Ayrıca idrar, gaz, gayta kaçırma gibi yaşam kalitesini bozan sorunlar yaşayan hastalar, tedavi edilmedikleri takdirde, sorunlarında artış görülmektedir. Bu tür problemlerin ciddiyetini anlamak için hastadan günlük tutması istenebilir. Bu günlükte hastalar, hangi günlerde, ne sıklıkta kaçırma sorunu yaşadıklarını not alırlar ve bunu hekimleriyle paylaşırlar. Buna göre hekimleri tedavi gerekip gerekmediğine karar verebilir.
Vajina genişlemesi ciddi bir boyutta ise en etkili tedavi şekli cerrahi olarak vajinanın daratılmasıdır.Bu ameliyat halk arasında vajinoplasti olarak bilinmektedir. Gerçekte vajinoplasti terimi tıbbi olarak doğuştan vajinası olmayan hastalara vajina yapılması anlamına gelmektedir. Ancak halk arasında yaygın kullanımı vajina daraltma ameliyatı şeklindedir.
Vajina daraltma ameliyatı sıklıkla perineplasti ile beraber uygulanmaktadır. Perineplasti ameliyatı vajina ile anüs arasındaki bölgeye yapılan bir düzeltme ameliyatıdır. Bu bölgede genellikle doğum dikişlerine veya doğumda oluşan yırtılmalara bağlı izler oluşmaktadır. Ayrıca vajinanın genişlemesine bağlı olarak vajinanın içi dışarıdan görülebilir ve bu hastalar açısından estetik olarak rahatsız edici olabilir. Ameliyat sonrası vajina girişi daha kapalı duracağı için, görüntü daha estetik olur.
Ayrıca hastaların ek olarak idrar,gaz ya da gayta kaçırma sorunu varsa, cerrahi onarım, daraltma işlemi sırasında yapılabilir. İdrar torbası sarkması (sistosel) varsa onarım vajina ön duvarından mesaneyi yukarı toparlama şeklinde yapılır. Eğer sistosel yoksa onarım vajina arka duvarından yapılır. Üçgen şeklindeki doku, gerekli diseksiyon sonrası vajina arka duvarından çıkarıldıktan sonra, altta bulunan kaslar ve vajinal mukoza sırayla onarılır ve sıkılaştırılır.
Ameliyat genellikle genel anestezi ya da sedasyon altında yapılmaktadır.
Vajina daraltma ameliyatında genellikle kendiliğinden eriyen dikişler kullanılır. Bu nedenle dikiş almaya ya da özel bir pansumana gerek yoktur.
Vajina daraltma ameliyatı sonrası ağrı, vulvada morarma, hafif kanama, kabızlık gibi sorunlar görülebilir. Doktorun önereceği ağrı kesicileri almak, bol su içmek, lifli gıda tüketmek, gerekirse kabızlık için ilaç almak ve ilk bir hafta dinlenmek ağrılara faydalı olur.
Vajina daraltma ameliyatı sonrası iyileşme süreci ortalama 4-6 hafta kadardır.Bu sürenin sonunda yapılacak kontrolden sonra doktor onay verirse cinsel ilişki yasağı ortadan kalkar.
Vajina daraltma ameliyatı sonrasında tekrar doğum olursa genişleme olabilir. Ayrıca yılların ve menopozun etkisi ile doku desteği azalabilir. Bu nedenle kegel egzersizlerinin düzenli yapılması, diyete dikkat edilmesi, kabız kalmamak, gerekirse menopozda vajinal östrojen desteği kullanmak gerekli olabilir.
Vajina daraltma ameliyatı fiyatı yapıldığı hastaneye, ek ameliyatlar olup olmamasına, anestezi şekline göre değişiklik gösterebilir. Bu konuda detaylı bilgi için kliniğimize telefonla ulaşabilirsiniz.